TIMSS 2019 Uygulaması Bilgilendirme Çalıştayı
Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem GENÇOĞLU ve Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Sadri ŞENSOY ile Antalya İl Millî Eğitim Müdürü Yüksel ARSLAN’ın açılış konuşmalarıyla başlayan “TIMSS 2019 Uygulaması Bilgilendirme Çalıştayı” 5-7 Şubat 2019 tarihlerinde Antalya ilinde gerçekleştirildi.
Ülke genelinde 60 ilde yapılacak olan Uluslararası Fen ve Matematik Eğilimleri Araştırması TIMSS 2019 Nihai Uygulaması ile ilgili düzenlenen bilgilendirme çalıştayına, uygulamanın yapılacağı okullarda görevli okul yöneticileri ile fen bilimleri ve matematik öğretmenleri katıldı.
650 okul yöneticisi ve öğretmenin katılımıyla düzenlenen çalıştayda Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem GENÇOĞLU, Türkiye’nin 21. yüzyıl becerileriyle donanmış öğrencileri yetiştirmek için gerekli enerji ve gücün öğretmenlerde olduğunu, okullar arasındaki başarı farkının azaltılarak okulların niteliğinin artırılmasına yönelik çalışmaların önemli olduğunu vurguladı. Gençoğlu, konuşmasına sadece öğretmenlerin değil; öğrenci, veli, yöneticilerle birlikte oluşturulan okul ikliminin TIMSS’te etkili olan faktörler arasında olduğunu söyleyerek devam etti.
Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Sadri ŞENSOY ise açılış konuşmalarında çalışmada emeği geçenlere teşekkür ederek TIMSS uygulamasının nasıl gerçekleştirileceğine ilişkin detaylara değindi. Türkiye’de TIMSS 2019 uygulamasının gerçekleştirilmesine yönelik örneklemde yer alan il ve okul yöneticileri ile branş öğretmenlerinin eğitim çalışmalarının önemli olduğunu, bu eğitimlerin paydaşlara asgari düzeyde farkındalık sağlamak olduğunu ifade etti.
169 ortaokul, 36 imam-hatip ortaokulu ve 12 özel ortaokulun katılacağı TIMSS 2019 Nihai Uygulaması ile ilgili bilgilendirme çalıştayına bu okulların bağlı olduğu Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünü temsilen ilgili daire başkanları ve uzmanlar katıldı. Ayrıca çalıştayda, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyeleri Dr. Ömer KUTLU ve Doç. Dr. Eren CEYLAN ile Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Hüsnü YILDIRIM tarafından sunum yapıldı.
Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünün uzmanları tarafından yapılan sunumlarda, uygulamanın uluslararası standartlara uygun şekilde yürütülebilmesi için okul yöneticilerinin yapacağı çalışmalar, elektronik altyapının hazırlanmasına ilişkin detaylar, öğretmen ve öğrencilerin moral motivasyonunun sağlanmasına yönelik bilgilendirmelerde bulunuldu. Ayrıca bu okullarda görev yapan fen bilimleri ve matematik öğretmenleriyle TIMSS 2019 uygulamasının değerlendirme çerçevesiyle ilgili detaylar paylaşılarak katılımcılara örnek sorular gösterildi. 2018 Aralık ayında gerçekleştirilen fen bilimleri ve matematik araştırması raporunun paylaşımıyla devam eden çalıştay, akademisyenlerin yaptığı TIMSS sonuçlarının Türkiye özelinde değerlendirilmesi sunumlarıyla tamamlandı.